Ovocné šťávy hýbou světem

by - ledna 19, 2015

Jsou to asi tři, možná čtyři roky zpátky, co jsem u kamarádky dostala ke snídani sklenku čerstvé, svěží a chutné šťávy. Cítila jsem mrkev, pomeranč a jablko a moje chuťové buňky byly v sedmém nebi.

Tak nějak by mohl začít příběh, kdy jsem začala toužit po svém vlastním odšťavňovači. Chtěla jsem si každý den vychutnat tu souhru chutí ovoce a zeleniny a mixovat si barvy podle nálady. A tak jsem se začala rozhlížet po nabídce na trhu a hledala jsem toho svého pravého pomocníka. V tu dobu jsem se musela hodně ohlížet na rozpočet, takže jsem nakonec zašla do Lidlu a koupila si odšťavňovač Silver Crest, který mám doma dodnes. Odšťavní docela dobře, zvládne celé jablka, ale to čištění mě někdy opravdu hodně rozčiluje. Do budoucna plánuji jeho výměnu a vidím to na Philips, který vám dnes přináším jako jeden ze dvou tipů.

První tip je Catler JE 4011, který je opravdu vymazlený. Odšťavní tak dokonale, že zbytky ovoce a zeleniny jsou suché. Má velký otvor na vkládání ovoce, takže celé jablko nebo pomeranč pro něj nebude problém a nemusíte ztrácet čas krájením na menší kousky. Během pár okamžiků máte dokonalou šťávu a samotné čištění je hotové raz dva, protože všechny odnimatelné části se můžou dát do myčky. Jako bonus by se dalo považovat pět rychlostí, které si volíte podle druhu ovoce a nástavec na pyré, kdy můžete zpracovat měkké ovoce jako třeba banány nebo jahody. Catler je však jeden z těch dražších kousků, pořizovací cena je kolem 6000Kč. Takže já si budu tento skvost užívat nadále u kamarádky. A pokud se některá z vás rozhodne pro tuto investici, ráda se stavím na sklenku šťávy i k vám.

Po dlouhém pátrání na internetu, přečtení několika recenzí a psaní si pro a proti mi jako druhý vítěz vyšel Philips HR 1855/30. Velkou výhodu vidím hned ve dvou věcech. Stejně jako Catler má velký otvor, takže se do něj vejde celé jablko. Upřímně, nechci se po ránu zdržovat krájením jablka, takže tohle opravdu ocením. Mezi top dvojku se Philips vyšplhal také díky snadnému a rychlému čištění. Stačí vysypat nádobu s dužinou, sítko opláchnete a očistíte houbičkou, nebo ho dáte do myčky spolu s ostatním příslušenstvím a máte hotovo. Philips se dá pořídit už za 2199Kč a přemýšlím, že si ho nadělím k narozeninám.


Myslím, že technických věcí už bylo v dnešním článku dost a ten zbytek se dá jednoduše dohledat na stránkách konkrétních značek. A když už jsme se podívali na mé favority mezi odšťavňovači, tak je na čase, abych vám ukázala, jaké kombinace ovoce a zeleniny mám oblíbené a které si připravuji nejčastěji.

Kdybych to měla shrnout, kombinuji nejčastěji mrkev, jablko, pomeranč, ananas a hrušku. Ta v dnešním článku chybí, protože ji přítel stačil sníst dřív, než jsem začala článek připravovat. Poměr surovin dávám od oka a podle toho, kterou chuť chci nechat vyniknout víc. Všeobecně mrkev je nejsilnější, takže pokud ji kombinuji, dávám ji v menším poměru než ostatní suroviny. Nejčastěji se u nás doma připravuje šťáva z  mrkve a jablka (možná i kvůli příznivé ceně), rádi si dáme k jablku i pomeranč a když už si chceme vyrazit z kopýtka uděláme si multivitamínovou šťávu. Freshe z jednoho druhu ovoce se u nás příliš nepřipravují, ale když už na to dojde, pak je to v převážné většině pomeranč nebo jablko.




Ovocné a zeleninové šťávy miluji a jsou téměř každý den součástí mé snídaně. Odšťavním si vždy alespoň 1,5-2 litry, abychom měli doma dostatečnou zásobu a já tak nemusela každý den podstupovat čistící proces. A bez mučení se přiznávám, že někdy tuhle čerstvou dobrotu vystřídám džusem z obchodu, to pak ale svoji denní dávku doplním smoothie, které mám nejčastěji ke svačině. O tom vám ale napíši až v jednom z dalších článků. Takže zůstaňte naladěni a těště se na porci smoothie dobrot.

 Ovocné šťávy jsou v dnešní době dost oblíbené a tak mě zajímá, jaké máte rádi vy? Dáváte přednost ovocným, zeleninovým a nebo chutě kombinujete?

You May Also Like

22 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.