Londýn - rady na cestu

by - února 24, 2015

Když mi sestra před pár týdny řekla, že se chystá do Londýna, začalo mi to vrtat hlavou a netrvalo dlouho a já už kupovala letenky a rezervovala ubytování. Tohle město je moje srdcovka, získalo si mě už při mé první návštěvě. Už jsem ani příliš nevěřila, že se tam zase někdy podívám, ale člověk se nemá vzdávat a tak jsem nakopla pomyslný motor a začala tahat doma za všechny nitky, které hrály v můj prospěch, a než jsem se nadála, seděla jsem v letadle, které si to mířilo do Anglie.

Letěli jsme s Ryanair a pokud máte možnost, vyberte si jako výchozí letiště třeba Brno nebo Bratislavu. Letiště v Praze má jedny z nejdražších poplatků a na letence se vám to promítne až v řádech tisíců. Pokud letíte na pár dní, jako my, a spokojíte se se základními potřebami, stačí vám příruční zavazadlo. Když si dáte pozor na rozměry a na to, jak si zabalit kosmetiku a v jakém množství, ušetříte dalších pár stovek, za které si můžete dopřát třeba výborný oběd.

K hledání ubytování doporučuji server booking.com, který se nám osvědčil už při cestování do Paříže. Pokud si nevíte rady, nebo máte s rezervovaným hotelem nějaký problém, stačí zavolat na infolinku, kde vám ochotně pomůžou. Ničeho se nebojte, na druhé straně sluchátka sedí česky mluvící operátoři a pokud potřebujete, zavolají do hotelu za vás. My si tentokrát vybrali hotel Silk House. Mám na něj rozporuplný názor - hotel za dobrou cenu, výborná dostupnost do centra, fajn snídaně a celkem čisto. Jediné, co mu nemůžu odpustit je strašný hluk. V hotelu jde vše slyšet, takže pokud máte nahlas mluvící a ponocující sousedy, moc se asi nevyspíte. To, že jsme měli pidi pokojíček přehlížím, protože má sestra měla opravdu krásný, prostorný pokoj s ledničkou, stolem i sedačkou.


Před cestou si určitě zjistěte, jak se dostat z letiště do hotelu, hlavně pokud cestujete ve večerních hodinách jako my. Pro dopravu mezi letištěm a centrem Londýna jsme si zvolili společnost Terravision, která nás ochotně vzala tam i zpět dřívějším autobusem, než jsme měli původně zarezervovaný - rezervaci doporučuji, nejen kvůli slevě, ale hlavně, při cestě zpátky na letiště byste se nemuseli vejít a když by vám uletělo letadlo, nebylo by to nic příjemného. Pokud přiletíte ve dne, jede vám under/overground nebo autobus skoro každou chvíli, v noci si to opravdu načasujte. Nám to nějak nevyšlo a tak jsme jeli nakonec taxíkem. Ještě před nástupem jsme se informovali na částku a ta byla i dodržena. Nakonec nás to nevyšlo draho a ještě jsme měli o zážitek navíc.


Pro dopravu po Londýně jsme si pořídili Oystercard. Připravte si £5 jako vratnou zálohu. S kartou máte jízdné levnější a pokud dosáhnete maximálního denního limitu, pak už víc neplatíte. Limity se liší podle určitých pravidel, ale na informacích vám rádi poradí. Na čtyři dny nám stačilo na jízdné necelých £20. Doporučuji sehnat si mapu londýnské dopravy, hlavně under/overgroundu. Ty základní bývají krásně přehledné, takže si cestu naplánujete a pokud potřebujete přejít mezi trasami, pak máte na každém kroku směrovky, které vás navedou, takže při samotném cestování se neztratíte. S autobusy to byl pro nás trochu oříšek, ale každý, koho jsme oslovili s prosbou o radu, byl ochotný, a nakonec jsme svého cíle dosáhli.

Letenky máme tedy zařízené, ubytování zarezervované, už víme jak se dopravit do hotelu a také jak cestovat po Londýně. To nejdůležitější máme tedy za sebou - pokud by vás přeci jen napadl nějaký dotaz ohledně rad na cestu, ráda na něj odpovím. A teď už nám nezbývá nic jiného, než si začít užívat londýnské atmosféry, poznávat různá zákoutí a navštívit nějaké ty významné památky.

Aby toho na vás však nebylo v jednom článku příliš, tak to, kam jsme se vydali a co jsme poznali, vám ukážu v dalším článku. Uděláme si takovou malou virtuální prohlídku Londýna. Načerpejte síly a začněte se těšit, protože vás čeká spousta krásných míst, nějaká ta ochutnávka místních delikates a taky se seznámíte s místními obyvateli. 

Kdo z vás se chystá do Londýna a nebo by si přál tohle město navštívit?

You May Also Like

17 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.