{do it yourself} Bylinková zahrádka

by - května 01, 2015

Když jsem se stěhovala do nového, měla jsem jasno v jedné věci - na zahradě bude bylinková zahrádka. Nechtěla jsem ale klasickou, v zemi zasazenou, změť bylinek a tak jsem přemýšlela nad jiným řešením. Do oka mi nepadl žádný květináč a když už, tak bych během placení zatlačovala slzu při představě, že jsem si místo něj mohla koupit třeba letenku do další destinace, kterou bych chtěla navštívit.

Ale i náhody se dějí a tak se stalo, že jsem během návštěvy u kamarádky zavítala do kouzelného přístřešku, kde jsem našla hromadu dřevěných bedýnek a já měla jasno, že to bude to pravé a že je chci. Doma jsem s nimi chodila dlouho po zahradě a přemýšlela jak a kam je umístit a hlavně jak si je vylepšit. Nakonec jsem s výsledkem spokojená a přináším vám pár fotek a návod v pár větách, jak na to.


První krok je sehnat si bedýnky. Nově je prodává třeba IKEA, ale pokud je chcete zadarmo, zajděte do obchodu, kde se v nich prodává zelenina a jednu prázdnou si odneste. Pokud se nechcete ptát prodavačů, dejte si do nich nákup a tvařte se, že ji nutně potřebujete, že jinak tu hromadu jídla neodnesete. 

Druhý, důležitý krok, je vybrat si barvu, kterou dřevěné bedýnky budete natírat. Je na vás, zda je jen přelakujete, aby vydržely a po pár deštivých dnech se vám nerozpadly, nebo zda jim dáte zcela nový vzhled. Natírání bedýnek má své výhody, je to tak trochu posilovna. Její intenzita se odvíjí od počtu bedýnek - mých pět bedýnek byla střední zátěž.

Třetí krok si vyžaduje trpělivost a potřebujete na něj zahradní textilii a připínáčky. Podle bedýnky si odměříte potřebnou velikost a vnitřek pomocí textilie vystelete tak, abych měla nějakou vůli a při sypání hlíny nebyla napnutá. Nejjednodušší upevnění textilie k bedýnce je právě připínáčkama. Tento krok je proto, aby hlína držela hezky uvnitř a nesypala se všude kolem.

Čtvrtý krok je velké finále, kdy si do bedýnky nasypete substrát a zasadíte vámi vybrané bylinky. Mně už si tam lebedí máta, petržel, majoránka, tymián a oregano. U bylinkového záhonu jsem použila jednu bedýnku jako podstavec a druhou na samotný záhon.


Abych ale ukázala, že se dají bedýnky využít v podstatě na cokoli, zbylé tři jsem na sebe naskládala jako pyramidu, připevnila je k sobě šroubky, a zasadila jsem do nich kromě jarní cibulky a kopru, také květiny, které budou mít okrasnou funkci.

S výsledkem jsem spokojená. Ve finále mě stála celá realizace pár stovek a budu mít čerstvé bylinky po ruce po celou sezónu. Pokud se rozhodnete bedýnky sami doma předělávat, nebo máte jiné řešení zahrádky, určitě se mi pochlubte fotkou třeba na mém facebooku.

Máte rádi bylinky a které jsou vaše oblíbené?

You May Also Like

31 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.