Kam ženy nesměly

by - května 09, 2015

Ač mám spánek bezesný, mně včera sen se zdál...tak začíná píseň Lásko má, já stůňu z českého filmového muzikálu Noc na Karlštejně. Musím se přiznat, že ačkoli jsem film párkrát viděla, nikdy mě nelákalo, jet se na ono místo podívat. Jenže to bych nesměla zaslechnout, že cesta na hrad je lemována domečky a stánky s nejrůznějšími dobrotami a přítel by nemohl mít jako tajné přání, jet se tam někdy podívat.

A tak slovo dalo slovo, počasí nám nahrálo a už jsme si to mířili směr Karlštejn. Nezapomněla jsem zabalit láhev vody, abychom pořádnou túru zvládli a Stacie jsem připravovala na to, že na nás musí po cestě čekat, že nám to bude do kopce trvat trochu déle. Jen co jsme dorazili na místo, byla jsem vyvedena z omylu a mé představy o výšlapu se rozplynuly asi tak, jako se vytratily z nebe poslední mráčky. 


Čekala nás příjemná procházka mezi stromy, které nás chránili alespoň trochu před sluníčkem, které mělo opravdu sílu. Přiznám se, že jsem měla chvíli, kdy jsem si přála ležet u vody a ne se hnát do mírného kopce, který bohatě stačil na to, abych si připadala tak, že podávám namáhavý sportovní výkon. 

Cíl mi však byl odměnou. Dostala jsem se na místo, kam ženy dříve nesměly. Podívala jsem se do hluboké studny a prohlédla jsem si okolní krajinu pěkně z výšky. Na prohlídku samotného hradu jsme nešli. Jako malá jsem viděla několik hradů a zámků, ale nadšení pro absolvování hromadné prohlídky mě nějak přešlo. Navíc Stacie někde v dáli zavětřila dobré jídlo a protože už uběhlo pár hodin od snídaně, vydali jsme se najít nějakou restauraci se zahrádkou, kde bychom se dobře najedli.


Zakotvili jsme v restauraci U Adama, kde měli příjemnou terásku s čerstvými květinami na stole, pozornou obsluhu a hlavně dobré jídlo. Člověk by řekl, že při návštěvě turistické oblasti si bude muset připlatit, a že tam bylo turistů požehnaně, ale ceny nás naopak příjemně překvapili.

Osvěžili jsme se točenou malinovkou a míchaným salátem a na zahnání hladu jsme si dali českou klasiku, svíčkovou na smetaně a vepřový řízek. Dezert jsme si chtěli vychutnat zase někde jinde, ale po cestě jsme narazili na točenou zmrzlinu a nedokázali jsme odolat. Byla to sladká tečka za naším několika hodinovým výletem.

Kdo z vás navštívil Karlštejn a kdo by se tam chtěl podívat?



You May Also Like

16 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.