Kouzlo vaječného koňaku

by - prosince 03, 2015

Letos si mě vánoční nálada našla velmi brzy, ale každý rok tomu tak není. Někdy to trvá a přichází až na poslední chvíli, jak se říká, za pět minut dvanáct. To už bývám hodně nervózní, protože předvánoční období mám opravdu ráda a pokud se u mě duch Vánoc neobjeví, pak jsem z toho rozpačitá a nesvá. 

V tu chvíli přichází na řadu osvědčené triky na to, jak se na notu těchto svátků naladit. V první fází jsou světýlka a vánoční výzdoba. Pokud to nezabere, pak se u nás doma rozezní vánoční písničky. Bing Crosby a jeho White Christmas je klasika, stejně tak jako Last Christmas od Wham!. A pokud ani to nezabere, pusťte si třeba Shake up Christmas od Train


Ještě to nezabralo? A nezabírá ani pečení vánočního cukroví? Tak pak mám pro vás poslední trik, a to vaječný koňak. Jeho kouzlo je natolik silné, že když už jsem opravdu v koncích, pustím se do jeho tvorby a ochutnávání při zapáleném krbu. Pak už jsem lapena v síti a vánoční atmosféra je všude kolem mě. Na koňak mám osvědčený recept, který je jednoduchý, rychlý a vždycky se povede.

Nejdříve si ve velké míse utřu 4 žloutky s jedním vanilkovým cukrem a 250g moučkového cukru. Tahle fáze je tak trochu posilovna, protože hmotu vypracovávám ručně vařečkou. V tom je tajemství celého úspěchu, ale pokud spěcháte, pak sáhněte po mixéru a šlehejte na nejpomalejší otáčky. K hmotě, která vypadá jako hutný krém, přimíchám 1 slazené kondenzované mléko a 3dcl obyčejného mléka. A nakonec přichází na řadu dochucování rumem. Většinou použiji na jednu dávku 2-3dcl. Ale klidně si množství upravte podle vlastní chuti.



Když máte hotovo, můžete hned začít ochutnávat a nebo si vaječný koňak odložit do lednice a vytáhnout ho při nejbližší příležitosti. U nás ale nikdy dlouho nevydrží. Už teď se těším na setkání s přáteli a na to, až se začne tahle sladká pochoutka rozlévat do sklenic.

Máte rádi vaječný koňak?
Jak si navozujete vánoční atmosféru?

You May Also Like

12 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.