Tripod lampa

by - září 29, 2016

Když jsem devátého května roku dva tisíce čtrnáct poprvé otevřela dveře našeho domu, věděla jsem hned několik věcí. Ten dům chci, bude v něm krb a nějakou místnost ozdobí tripod lampa. Věci nabraly rychlý spád. Dům jsme koupili, krb si pořídili a teprve nedávno došlo i na onu lampu. Hledala jsem dlouho, vybírala pro nás tu nejlepší a hlavně jsem nechtěla, aby extrémně nabourala rodinný rozpočet. Žádnou jsme nekoupili.

Nechtěla jsem se ji ale vzdát a tak jsem přemýšlela co s tím. Nakonec jsem se rozhodla, že si svou vlastní lampu vyrobím, tedy s pomocí přítele, který má zlaté ručičky. A dnes se s vámi o tu výrobu podělím a třeba se mi pak někdo z vás pochlubí tou svou vlastní.


Potřebovat budete pár věcí a náklady budou v takové výši, jaké materiály a stínidlo si zvolíte. Naše lampa nás stála přibližně šestsetdvacet korun a nejdražší bylo právě stínidlo. Pro konstrukci mi posloužily násady na hrábě, které seženete v každém hobby marketu nebo zahradnictví a stojí přibližně čtyřicetpět korun jedna. Můžete je nechat, tak jak jsou, ale já je doporučuji ošetřit bezbarvým lakem. Nebo si zvolíte jakoukoli barvu, kterou je přetřete. Tento proces si nechte ale těsně před smontováním, abyste si je neodřeli. 

Určitě si pořiďte objímku na žárovku a kabel s vypínačem. Za obě věci zaplatíte necelých sto korun. My si vše vybrali v bílé barvě, protože jsme si pořídili i bílé stínidlo. Krásné stínidla za dobré peníze najdete, stejně jako my, v IKEA (odkaz - stínidlo). Jako poslední budete potřebovat kousek spojovacího materiálu, například desku. Při výběru myslete na to, že do něj budete vrtat díry na násady a zároveň musí celou lampu udržet. Naše deska je čtverec o rozměru patnáct centimetrů, ale vy si desku musíte přizpůsobit požadovanému rozpětí "noh lampy" a velikosti stínidla.

Na kousku desky si vyměříte místa, kde chcete násady uchytit a následně je ve zvoleném bodě obkreslíte. Teď přichází ta nejtěžší část, tedy alespoň pro nás byla. Na vyznačených místech musíte vyvrtat díry. Přítel měl speciální vrták, tak zvaný vykružovák. Tady doporučuji sehnat nějakého kutila, který vrtáky vlastní, protože jsem nepřišla na nic, čím byste díry lehce vyvrtali nebo vyřezali. Deska musí být pevná, takže vám obyčejný pracovní nůž určitě nepostačí. Chce to trochu trpělivosti, protože musíte odhadnou velikost díry tak, aby se násady po prostrčení v jistém místě zasekly a zůstaly upevněné. Ideálně je mít prostrčené přibližně tři centimetry, aby se vám pak pohodlně přidělávala žárovka a měli jste pěkný úhel "noh lampy".


To nejtěžší máte za sebou. Teď už jen stačí navrtat díru, do které umístíte objímku, kterou upevníte šroubkem. Do objímky nezapomeňte zapojit/zacvaknout drátky od kabelu s vypínačem. Nyní přichází na řadu slavností umístění stínidla a na závěr i žárovky. Celá výroba vám zabere pár hodin a věřte, že lampa sklidí úspěch. My už například dostali objednávku na další kousek. 

Nafotila jsem pro vás ty nejdůležitější kroky a pokud byste chtěli vidět úplně celý proces sestavení tripod lampy, pak si pusťte video, které jsem pro vás natočila a na které máte odkaz na konci článku. Pak už pro vás bude výroba úplná hračka. Mám totiž určitě šikovné čtenáře.


Tak co, kdo se pustí do výroby a pak se mi pochlubí?

You May Also Like

12 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.