Kusudama

by - srpna 13, 2012

Protože se blíží rozlučka se svobodou, kterou pořádáme pro mou kamarádku a já si vzala na starosti organizaci, přemýšlela jsem dlouho jaké téma zvolit. Nakonec to vyhrála Beach Party s ovocem, zábavou a květinami. Protože jsem ale živé květiny rovnou vyřadila z finančních důvodů, rozhodla jsem se pro papírové. Dlouhou dobu jsem hledala nějaké rychlé na výrobu, snadné na přepravu a přitom aby byly krásné a barevné.
Absolutním vítězem se tedy stala kusudama, což je jeden z mnoha druhů skládání papíru. Na internetu nejspíš najdete rozličné obrázky takže je čistě na vás jak dalece se dostanete se svou výrobou.
Já vám dnes přináším základní a podle mě nejjednodušší návod.


Připravte si hodně papíru. Na jeden květ budete potřebovat 5 čtverců. Můžete zvolit obyčejný kancelářský, barevný, noviny, balící či jakýkoli jiný. Já osobně pro začátečníky doporučuji koupit si čtvercové bločky, které seženete v každém papírnictví. Výhoda je, že si můžete koupit rovnou barevné a navíc už nebudete muset trávit čas vystřihováním pravidelných čtverců, které jsou pro výrobu potřeba. Já měla rozměry 9x9cm a naprosto mi to vyhovovalo. Příliš malé nedoporučuji kvůli složitější manipulaci.
Dále budete potřebovat lepidlo a kancelářské sponky. Lepidlo je nejlepší v tubě kvůli jednoduchému použití. Pokud si budete chtít udělat čtverce sami, budete potřebovat ještě tužku, nůžky a pravítko.


1. Papírový čtverec přeložíme tak, aby vznikl trojúhelník.
2. Levý i pravý dolní roh, které jsou na konci delší strany, přehneme k hornímu tak, aby vznikl kosočtverec.


3. Vzniklé trojúhelníky v popředí přehneme v půlce tak, aby spodní hrana nově vzniklého trojúhelníku kopírovala okraj původního kosočtverce.


4. Špičky vzniklých trojúhelníku narovnáme kolmo ke stolu a "rozplácneme" je.



5. Vznikne vám jako by tvar létajícího papírového draka. Jeho horní špičky  zahněte směrem k sobě tak, aby vzniklý okraj kopíroval stranu původního kosočtverce.



6. Spodní stranu "papírového draka" přehneme směrem nahoru tak, aby opět vznikl kosočtverec.



7. Nakonec vytvoříme kornoutek, jehož kraje k sobě slepíme lepidlem a spojíme kancelářskou sponou, dokud lepidlo pořádně nezaschne.



budete mít 5 okvětních lístků, tak je všechny k sobě přilepíte. Opět doporučuji použít pro zpevnění kancelářské sponky. Hotové květy můžete uprostřed ozdobit například korálkem nebo je nalepit na špejli či připevnit k drátku a vytvořit kytici.
Ve využití květů se meze nekladou. Také si můžete udělat každý okvětní lístek jinak barevný.


Doufám, že se vám návod na tuhle ozdobu líbí a pokud byste jej potřebovali ještě názorněji, můžete se podívat na video, které jsem pro vás natočila.



Dejte mi vědět, jestli ozdobu s názvem kusudama znáte, nebo ji případně vyzkoušíte.
Mějte prima den
Petra

You May Also Like

6 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.