středa 22. července 2015

Rybízový koláč

Když jsem si domů donesla rybíz, netušila jsem, že mě zláká tak moc, že se pustím do pečení ještě předtím, než se stačím převléct alespoň do něčeho pohodlného, domácího, co by se mohlo případně zašpinit, až bude v kuchyni létat mouka vzduchem.

A tak jsem vytáhla velkou mísu, veškeré ingredience, včetně domácích vajíček a pustila jsem se do kuchtění. Pravda, mouka vzduchem lítala a kuchyň vypadala jak po výbuchu, ale vůně, která se linula během pečení z trouby  mi naznačovala, že ten nepořádek stojí za to.



V té velké míse se děly hotové zázraky. K 300 gramům špaldové mouky jsem přisypala půl sáčku do pečiva a jemně jsem mísou zatočila, aby se sypké ingredience promíchaly. K nim jsem pak přilila směs z vyšlehaných 2 vajec, 180 gramů třtinového cukru, 200 mililitrů mléka, 50 gramů bílého jogurtu a 2 lžic oleje. Vzniklé těsto jsem s láskou přelila do vymazané a moukou vysypané koláčové formy, bohatě jsem ho posypala kuličkami červeného rybízu a jako sladkou tečku jsem zvolila posypku z másla, moučkového cukru a hladké mouky.

Koláč vypadal božsky ještě před upečením, ale to pravé kouzlo mělo přijít až po 35 minutách pečení na 160°C. Ještě za tepla by byl koláč asi nejlepší, ale přeci jen jsem jej nechala chvíli chladnout, abych jej z formy dostala jedním ladným pohybem. 



Jakmile se však koláč dostal na skleněný podnos, byl jeho osud zpečetěn. S přítelem jsme se téměř hádali o to, kdo se chopí jako první vidličky a ochutná kyselý, osvěžující koláč s lehce sladkou tečkou na konci. První sousto bylo božské. Koláč byl pevný ale přitom vláčný a s douškem kávy to byla dokonalá kombinace pro zakončení dlouhého pracovního dne.

Necelá hodinka strávená v kuchyni za tu dobrotu stála a myslím, že oněch 60 minut budu čerstvému ovoci věnovat častěji. Má to totiž ještě jednu výhodu. Při čekání na to, až se koláč upeče, si uklidíte kuchyň tak dokonale, že nikdo nepozná, že ještě před malou chvílí jste měli na podlaze šlápoty v rozsypané mouce.

Máte rádi sezónní bobuloviny?
 Které jsou vaše oblíbené - angrešt, rybíz, borůvky nebo třeba ostružiny?


16 komentářů:

  1. Ooo, tak to se nechám inspirovat :)! Letos (vlastně jako každý rok :D), máme rybízu, že nevíme co s ním a rodiče určitě budou mile překvapeni, když mě uvidí dobrovolně v kuchyni :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Bublaniny mám moc ráda, hlavně třešňové a malinové. Rybízové moje mamka i babi dělají taky, ale já si nemůžu pomoct, rybíz mám raději čerstvý. :)
    CHIC Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černý rybíz mám taky raději čerstvý, ale u toh červeného mi to je jedno :-)

      Vymazat
  3. mnam, rybízový mám taky ráda, ale u nás je letos nejvíc angreštu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rybíz se dá nahradit čímkoli, ale je pravda, že angrešt bude asi lepší čerstvý.

      Vymazat
  4. Vypadá fantasticky, ale já moc rybíz nemusím. Miluju borůvky ♥

    Summer Reading

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tam hoď borůvky a máš koláč přesně pro tebe ;-)

      Vymazat
  5. Mňam vypadá skvěle :))

    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, tyhle koláče zbožňuju. Nejraději mám borůvky.
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když tady každý píše o borůvkách, dala bych si je taky.

      Vymazat
  7. Mm, ta druhá fotka vyjadřuje úplně takovou mega pohodičku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovou si snažíme doma dopřát každý den :-)

      Vymazat
  8. To vypadá dokonale, hned bych si dala <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Příště tě na kousek koláče asi pozvu :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥ Thanks for your comment ♥