Jarní úklid a nový šatník

by - března 20, 2017

Jaro nám začalo již oficiálně a já mám s jeho příchodem potřebu třídit, urovnávat a redukovat. Vše si srovnat, mít přehled a nenechávat si doma zbytečnosti, tedy věci, po kterých dalších několik týdnů, měsíců nebo i let nesáhnu.

Řeč je hlavně o šatníku a kosmetice. 

Už mě nebaví mít přeplněnou skříň, a přitom si každé ráno říkat, že nemám co na sebe a taky mě nebaví sledovat, jak mi leží několik kousků dekorativní kosmetiky někde na dně krabice a nevyužívám je. 
Jako první jsem si vzala postupně na paškál právě kosmetické produkty. Vymezila jsem si určitý prostor pro pečující, dekorativní i třeba vlasovou kosmetiku a to, co se do něj nevejde má smůlu a poputuje dál. Protože ale myslím dopředu, nechala jsem si pro každou sekci toho prostoru dostatek. Do popředí zařazuji produkty, které používám nejčastěji a zadní řady obsadily produkty, které vím, že budu používat alespoň sezónně a které vím, že stačím spotřebovat právě včas, než přijde čas vystřídat střídání.

V posledních týdnech jsem si oblíbila zemité a nude odstíny, které doplňuji výraznější růžovou, to jsou tedy barvy, které by na vás vykoukli při otevření mého šuplíku v koupelně.

Při třídění kosmetiky je důležité, aby byl člověk nekompromisní a opravdu si pořádně promyslel, co stačí využít a na co by se jen prášilo.


A být nekompromisní je důležité i při úklidu šatníku. Jaro je skvělé období, kdy si udělat ve skříni pořádek, kdy do něj vnést trochu toho prostoru, přehlednost a svěží vítr.

Letos jsem se rozhodla, že ho protřídím opravdu radikálně a že ho v podstatě obměním téměř od základu.


Zaměřím se na vytvoření takzvané capsule wardrobe. 


Veškerou inspiraci, rady a návody hledám na internetu, a to hlavně na Pinterestu, kde můžete právě jednu takovou mou nástěnku najít. V podstatě jde o to, mít několik základních kousků, ke kterým člověk dodá pár doplňujících svršků a dokáže takto vytvořit velkou škálu kombinací. A to se týká jak oblečení, tak také doplňků. Momentálně se nacházím ve fázi hledání inspirace a ujasnění si, jakým směrem, respektive stylem, se uberu a jakou si zvolím barevnou škálu.

Sestavení nového šatníku proběhne ve třech krocích.


__________________________________

VYPRÁZDNIT SKŘÍŇ
__________________________________

Vyndat vše ze skříně je základ, a to je krok, na který se ani trochu netěším. Nebo možná i těším, protože miluji, když je pak vše urovnané, přehledné a nepřeplněné. Je to jako uklidit si ve své hlavě.

__________________________________

PONECHAT SI ZÁKLADNÍ KOUSKY
__________________________________

Už teď mám v hlavě pár kousků, které si ponechám, protože se řadí mezi ty základní, dobře kombinovatelné. V podstatě jde o basic trička, džíny a některé saka a svetry.

__________________________________

DOLADIT ŠATNÍK
__________________________________

Tohle bude pro mě nejtěžší část. Vedle hlavních barev šatníků, jako je černá, bílá, krémová nebo šedá, jsem si vybrala růžovou a modrou. To je má představa. Povoleno je i pár kousků, které šatník takzvaně rozbijí a sem patří třeba různé vzory.


Uvidíme, jak se mi povede při samotném jarním úklidu a jak bude vypadat výsledek. Hlavně jsem zvědavá, jak se mi bude dařit držet onoho minimalismu, který bych měla aplikovat také na kabelky a boty.

Musím se přiznat, že již teď, při nakupování věcí, se snažím myslet na svůj budoucí šatník, a tak sahám hlavně po těch základních, dobře kombinovatelných kouscích. A já vám slibuji, že pokud se mi podaří dosáhnout nějakého dobrého výsledku, určitě se vám pochlubím a podělím se třeba o to, co bylo při sestavování capsule wardrobe nejtěžší a s čím jsem se naopak poprala nejlépe.

A teď se mi pochlubte, děláte si doma nějaký ten jarní úklid? A jak často si třeba uklízíte, třídíte a obnovujete svůj šatník?

You May Also Like

12 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.