{cupcakes} Čokoládovo-pomerančové
Krásnou sobotu! Venku to vypadá jako na jaře a já ujíždím v posledních týdnech na více než 70% hořké čokoládě, takže jsem se rozhodla, že další cupcakes musí zachytit oboje. Pomeranče se postarají o svěží nádech, stejně jako je svěží jarní vzduch, oranžová barva mi připomíná první kvetoucí rostliny a čokoládové těsto mluví samo za sebe.
těsto:
- 60g hořké čokolády (já použila 74% z Lidlu)
- 110g másla
- 40g kakaa na pečení
- 100g hladké mouky
- lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 150g cukru
- 2 vejce
- špetka soli
- 1/2 hrnku zakysané smetany
krém:
- 250g polotučného tvarohu ve vaničce
- 50g změklého másla
- moučkový cukr dle chuti
- špetka potravinářského barviva v oranžové barvě (aby měl krém lehký oranžový nádech)
- nastrouhaná pomerančová kůra z jednoho až dvou pomerančů podle chuti
Máslo a čokoládu rozpusťte na vodní lázni spolu s kakaem a míchejte do té doby, dokud se vše nespojí. Poté odstavte směs z plotýnky. Mouku, sodu a prášek do pečiva smíchejte dohromady. Ve velké míse pak vyšlehejte vejce s cukrem a solí. Po vyšlehání přimíchejte směs z čokolády, másla a kakaa. Nakonec střídavě přidávejte mouku a zakysanou smetanu. Teď už jen stačí těsto rozdělit do košíčků, nechat ho péct při 180°C přibližně 20 minut a nakonec ozdobit krémem, který vznikl vyšleháním tvarohu, másla, moučkového cukru a pomeřančové kůry s potravinářským barvivem.
Pokud chcete, můžete cupcakes na závěr ozdobit nastrouhanou pomerančovou kůrou nebo čokoládovými hoblinkami a dodat jim tak pomyslnou třešničku na dortu
A dnes se vás ptám, jakou ingredienci bych měla zahrnout do cupcakes vystihující měsíc březen?
29 komentářů