Pohlednice z Mallorcy

by - ledna 31, 2019

Mallorca je nádherný ostrov a podle mě si tady na své přijde úplně každý. Máte rádi horské túry? Není problém. Jste spíše milovník dlouhého relaxování na pláži? Těch dech beroucích zde najdete hned několik. Nebo raději navštívíte nějaké památky? Bohatý je tady i společenský život a gastronomické zážitky vás zbaví smyslů a povezete si domů spoustu inspirace. A pokud chcete provětrat platební kartu či peněženku, pak můžete navštívit jeden z mnoha trhů nebo obchodů.

Pokud vás zajímá, proč vlastně cestujeme tak často právě sem a co jsme v minulých letech zažili, mrkněte na jeden ze starších článků.

Mallorca 2015

Útěk za teplem

Adventní čas na Mallorce

Dnes vám napíšu, jaké další místa jsme objevili a které stojí za to vidět.

Banyalbufar je prvním z nich. Myslela jsem si, že mě tady už nemá co překvapit, ale tohle místo mě vyvedlo z omylu. Malebné městečko, které lemují hory, zaujme hned na první pohled kaskádovitým uspořádáním. Na terasách se nachází zahrady, které slouží k pěstování mnoha plodin. Dříve to byla hlavně vinná réva, ale dnes jsou to převážně olivy a jiné ovoce a zelenina. Nás však zaujal především nádherný výhled na moře, nad nímž se proháněli dva poníci. Kousek od nich se nacházela pláž, nebo spíše kameny a beton, kam se dalo sejít po schodech. Pokud si ale popojdete kousek dál, dostanete se na útes,  ze kterého se vám naskytne úžasná podívaná. Na vodopád. Proud padající vody nebyl sám o sobě dech beroucí, ale v kombinaci s útesy a mořem narážejícím o břeh se postaral o nevšední zážitek.



Pokud se sem vydáte, užijte si i klikatou cestu, během které se vám nabídne několik krásných výhledů. Po cestě zpátky to totiž nebude mít takový efekt. Stejně tak si vychutnejte atmosféru romantických uliček, na které je tohle město bohaté. Jsem si jistá, že se vám tady bude líbit.

Pokud vám po cestě vyhládne a nebudete se chtít usadit v restauraci, pak navštivte jeden z mnoha trhů, které se na ostrově konají. My si letos udělali zastávku v Santa Maria del Camí. Nakoupili jsme si jamón, který zbožňuji, a mlsně jsem chodila kolem sýrů a oliv. Těch jsme měli dostatečnou zásobu, takže další utrácení by bylo zbytečné. Trhy vás nadchnou a často vám prodejci dají i ochutnat, což je skvělé, protože pokud máte low cost dovolenou, tak poznáte nové chutě, aniž byste za ně zaplatili.



Na západním pobřeží ostrova na vás čeká další poklad. Městečko Sant Elm. A tady vám spadne čelist úžasem.  Tahle oblast je pro romantiky jako stvořená. Můžete se jen tak procházet ulicemi, dlouze sedět na pláži a obdivovat pohoří Serra de Tramuntana a nebo se můžete usadit v restauraci s výhledem jako z filmu. Tohle Mallorca umí. Nabídnout občas kýčovité momenty, ze kterých se vám zamotá hlava a vy se ocitnete mimo realitu a zasníte se. Zatoužíte třeba po tom, že si pronajmete jeden z domků s terasou a vlastními citrusovníky. A abych vás nalákala, možné to je, jen ta cena za snídani s výhledem na moře, na kterou si zajdete přímo z obýváku, bude nejspíš tak vysoká, že vám doporučuji udělat si vlastní piknik přímo na pláži.

Musím přiznat, že velkou část kouzla mělo na svědomí to, že nebyla hlavní sezóna a většinu míst jsme si užívali bez turistů. Takže pokud nezavítáte do Palmy zrovna na svátek svatého Sebastiana, tak jako my, pak si můžete během ledna užít klidný ostrov, který je v tento měsíc krásně zelený.


Naše tři dny, respektive pět dní i s cestou, jsme zakončili již tradičně společnou rodinnou večeří a tentokrát jsme si vybrali restauraci O Faro, která vám nabídne jednu z nejlepších grilovaných chobotnic. Já se tedy neodvážila, v tomhle jsem docela konzervativní, ale rajčata plněná smetanovým sýrem a sušenou šunkou jsem si ujít nenechala. Dokonalá tečka za celým večerem a vlastně i pobytem bylo pár starších songů, které nám daly pocit, že naše společné chvíle nikdy neskončí. Když pak začala hrát Alexia - Uh La La La, odvážili jsme se i zpívat a vychutnat si posledních pár chvil na tahu, než jsme vystřídali hlídání. Každému doporučuji pustit si občas písničku, která vám roztáhne křídla a dá vám pocit, že všechno je možné.

Bude se mi stýskat, jako vždy. Ale uklidňuje mě myšlenka, že třeba zase objevíme extra levné letenky. Mimochodem, ty lednové nás vyšly na osmdesát korun pro jednoho. Proto doufám, že se zase brzy dočkáme prodlouženého víkendu s těmi, které máme tolik rádi.

Plánujete v nejbližší době někam vyrazit?
A kdo z vás má taky rodinu žijící v zahraničí, jak často se vídáte?

- Petra -

You May Also Like

0 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.