Jak zvládám skloubit práci, rodinu a vlastní business

by - května 25, 2020

Rozjíždět vlastní business, chodit přitom do práce, starat se o domácnost a ještě si k tomu všemu najít čas na rodinu a přátele je někdy tvrdý oříšek. A já si nedávno uvědomila, že už mi nebude stačit rodinný online kalendář v mobilu na to, abych všechno udržela v hlavě a měla vše pěkně rozdělené.

Proto jsem se letos vrátila ke klasickému papírovému diáři. Zamilovala jsem se do tmavě zelené barvy, a tak když jsem hledala ten pravý kousek, měla jsem jasno v tom, jak musí vypadat desky. Potřebovala jsem flexibilní systém, kdy budu moct přidávat a vyndávat papíry, takže jsem sáhla po kroužkové vazbě a rovnou po větším formátu, abych tam toho místa měla dost. A co si budeme povídat, když na schůzce vytáhnu diář, který nemá rozměry toho kapesního, tak nějak to působí víc profesionálně.

Protože jsem si nevybrala na českých e-shopech, zkusila jsem AliExpress a tam jsem byla úspěšná. Pokud byste i vy hledali pěkný diář nebo příslušenství, stačí kliknout "tady" a budete přesměrováni přímo do kategorie, kde můžete vybírat jak je libo. A pokud byste nechtěli čekat na zásilku, pak mrkněte na Bonami "tady" nebo na tradiční Filofax "tady".



__________________________________

EFEKTIVNÍ PLÁNOVÁNÍ
__________________________________

Lístečková metoda, barevné zvýrazňování, samolepky, razítka, obrázky. Každému vyhovuje něco jiného a každý by si měl najít ten svůj systém efektivního plánování. V žádném případě se nesnažte kopírovat postupy někoho jiného. Můžete se inspirovat a zkoušet, ale pokud si nastavíte přesně ta stejná pravidla, můžete nakonec zjistit, že vám to nevyhovuje takovým způsobem, že zanevřete na celý diář, bude vám to k ničemu a ještě to pro vás bude ztráta času. A nám jde přece o to, získat ho trochu navíc pro ty příjemné věci.

Já sama se v tom ještě občas plácám, ale začínám si ten svůj proces vyšperkovávat a pevně věřím, že do konce roku najdu ideální systém, který mi sedne. Neobejdu se bez měsíčního přehledu, potřebuji celý týden na jednom listě, prostor pro úkoly bez určitého dne a taky kousek místa pro monitorování osobních věcí, jako například pracovní doba nebo sportovní aktivita. 

A taky potřebuji jasně oddělit jednotlivé pracovní záležitosti mezi sebou a ještě navíc jako celek od věcí soukromých. Tohle je asi ta moje největší slabina, kterou stále ladím. Takže jestli máte nějakou osvědčenou metodu a podělíte se, budu za to ráda.

Každý týden si vyhradím čas pro naplánování následujících dní a pak už mi jen stačí každý den udělat kontrolu, odškrtávání a provést případné změny. A řeknu vám, že těch změn bylo ještě nedávno opravdu hodně.


__________________________________

DEN MÁ 24 HODIN
__________________________________

Ze začátku jsem dělala obrovskou chybu. Přeceňovala jsem se. Nebo jsem si spíše myslela, že dokážu natáhnout den a přičarovat si pár hodin navíc. A taky jsem nedokázala reálně odhadnout dobu trvání jednotlivých úkolů.

To byl vlastně ten největší problém, který brzdil mou efektivitu. Byla jsem vyčerpaná, měla jsem pocit, že jsem za den nic nestihla a že mi proklouzl mezi prsty. A nakonec se přidalo ještě černé svědomí, že jsem nepracovala dostatečně. A pak jsem den klasicky zakončila totálně unavená na gauči bez jakékoli nálady jít si zacvičit a nebo jít s přáteli ven.

Naštěstí mi trvalo jen pár týdnů. než jsem si to stačila uvědomit. Začala jsem si věci plánovat opravdu reálně a hodně mi v tom pomohlo právě již výše zmíněné rozvržení celého týdne v jeden den, třeba s dobrou kávou v ruce.

Pokud byste i vy měli problém s tím pravým časováním, doporučuji si plánovat i sport, chvíle s přáteli a hlavně odpočinek pro vás samotné. Protože pak hned uvidíte, že není prostor pro další úkoly, které můžou počkat třeba na další den.

__________________________________

PRAVIDELNÝ RELAX
__________________________________

Možná si klepete na hlavu a myslíte si, že jsem se zbláznila, že si máte zapisovat i volnou chvíli, kdy si máte odpočinout, ale věřte, že minimálně ze začátku to může hodně pomoct. A do budoucna si to tam třeba necháte schválně, abyste se měli na co těšit a věděli jste, že to bude vašich pár minut.

Pravidelný relax je totiž důležitý. Bez toho nebudete zvládat ani běžné úkoly, natožpak ty, které budou nad rámec standardu. A je úplně jedno, jestli je pro vás odpočinkem právě pohyb, horká vana, vaření dobrého jídla a nebo čas strávený s rodinou.

A pokud by vám to náhodou některý den padalo všechno na hlavu, tak se nadechněte, zkuste se  zamyslet, jestli nemůžete něco odsunout a hlavně si jeden perný den, kdy budete pracovat do noci nevyčítejte. Protože i to sebelepší plánování může občas selhat a navíc, ne vše se dá naplánovat. 

A zkusit si občas posunout své vlastní hranice je vlastně takový dobrý trénink, který vám může pomoct v rozvoji a nasměrovat vás tím správným směrem.

- Petra - 

You May Also Like

0 komentářů

Instagram

© 2017 Just be yourself | All rights reserved.